Home / Zenski Kutak / 5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgajanju djece

5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgajanju djece

Iako se japanski roditeljski stil razlikuje od našeg, ove trikove možemo „ukrasti“
Japanska djeca su među najzdravijom i najsretnijom djecom na svijetu, pokazalo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet.

Nalazi istraživanja također su otkrili da japanska djeca imaju najduži životni vijek.

Iako je japanski roditeljski stil malo drugačiji od našeg, postoji nekoliko općih trikova koje definitivno nije loše isprobati ako ih već ne prakticirate.

1. Pohvala za trud, a ne sposobnost

U Japanu se dijete uvijek hvali zbog napornog rada, a ne zbog svojih sposobnosti. Ovaj način poticanja i pohvale vrijedi čak i kad dijete ima problema s nečim jer roditelji vjeruju da će dijete tada raditi više.

2. Poštivanje u prvom redu

Malo je vjerojatno da ćete vidjeti japansko dijete koje je izlazilo usred trgovine. Japanski roditelji od rane dobi uče djecu da poštuju starije i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utječe na druge.

3. Ako nije daleko, hodajte

U Japanu je najnormalnije vidjeti malu školsku djecu koja sama šetaju školom. Više od 98 posto djece hoda u školu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Japanu ovo pravilo uglavnom vrijedi, zbog čega japanski roditelji od malih nogu uče svoje mališane kako do nogu doći do većine mjesta. Ako nije daleko – idi!

4. Bez buke

U Japanu je riječ za shitsuke disciplina. Ova se riječ otprilike može prevesti kao “odgoj”. Umjesto da vičete, u japanskoj discipliniranoj djeci uvijek je vrijedno razmotriti posljedice onoga što je dijete učinilo.

5. Neovisnost od početka

Od rane dobi djecu u Japanu uče da budu neovisni i samopouzdani. To je razlog zašto japanski mališani pomažu roditeljima u kućanskim poslovima od početka i to nastavljaju u vrtiću i školi.

About jeca

Check Also

Nikada je nismo vidjeli u javnosti: Ovako izgleda majka Emine Jahović!(FOTO)

Emina Jahović postavila je danas na društvene mreže fotografiju sa majkom Senijom, koja izbjegava da ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *